Programació per celebrar el 8 d’abril: dia internacional del poble gitano!

S’apropa el 8 d’Abril, Dia Internacional del Poble Gitano, un dia en què celebrem la cultura gitana i recordem a tota la societat la discriminació soferta per la comunitat gitana. Enguany, el Pla Integral del Poble Gitano, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona han organitzat tot un seguit d’activitats per celebrar aquests dia.

8abril

Dimecres 8 d’abril s’iniciarà la jornada a les 9h amb una recepció que Neus Munté, Consellera de Benestar i Família, oferirà a un grup de joves gitanos i gitanes que estan actuant com a referents positius dins de l’àmbit acadèmic als seus barris.
A continuació, a les 10h tindrà lloc un acte al Parlament de Catalunya presidit per Núria Gispert, Presidenta del Parlament de Catalunya, i on Simón Montero, president de la FAGIC, i altres joves representants de la federació realitzaran diferents parlaments.
A continuació, a les 12.30h tindrà lloc la tradicional Cerimònia Floral on es recorden les víctimes gitanes del passat. La cerimònia tindrà lloc a la llera del riu Besòs, al carrer Olímpic de Sant Adrià del Besòs.
Tot seguit, la Asociación Centro Cultural Gitano de San Roque organitza un menjar comunitari a la seu de la seva associació al carrer Covadonga de Badalona.
A les 18h començarà la festa a la Font Mágica de Montjuïc amb un espai musical per al grup de joves Roquetes la Romaneça i la performance “Desetiquétate, Desetiquétame”. A les 19h tindrà lloc l’acte institucional del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona. Un cop finalitzat aquest, tindrà lloc l’espectacle de la Font Màgic amb l’himne romaní “Gelem, Gelem”. I tot seguit, a les 20:30h començarà la vetllada musical que es posarà fi a la jornada de celebració amb els artistes “Costi el Chato”, Estrelles de Gràcia, Rumba de La Cera i Montse Cortés.

Abans i després del 8 d’Abril

Des del 28 de març es pot visitar l’exposició «Kali Nebó. Dones i gitanes» al Casal Pere Quart de Sabadell. L’exposició recull la reivindicació de les dones gitanes com a motor de transformació d’una cultura mil·lenària i assentada a Catalunya des de fa més de sis segles.A més d’aquesta exposició, l’Ajuntament de Sabadell i el Pla Integral del Poble Gitano organitzen una recepció institucional a entitats i ciutadans del poble gitano amb la presència de la Consellera de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Neus Munté. La recepció tindrà lloc el dia 7 d’abril a les 17h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sabadell.

Per altra banda, els dies previs al 8 d’Abril es farà difusió sobre el significat d’aquest dia mitjançant un punts d’informació mòbils que visitaran diversos barris de Barcelona i poblacions veïnes:
  • 29 de març al carrer Portugalete i la Ctra. Bordeta a Barcelona
  • 30 de març a la Rambla Carmen Amaya de l’Hospitalet
  • 31 de març a l’avinguda de les Corts Catalanes amb l’av. Catalunya a Sant Adrià del Besòs
  • 1 d’abril a les Drassanes amb cantonada amb el carrer Santa Madrona a Barcelona
  • 2 d’abril a la plaça Catalunya a Barcelona
  • 3 d’abril a la ronda Sant Antoni amb el carrer Parlament a Barcelona
  • 4 d’abril a la Biblioteca Font de la Mina de Sant Adrià del Besòs
  • 5 d’abril al carrer de l’Acer, al mercat de la Zona Franca de Barcelona
  • 6 d’abril a la plaça Robert Gerhard de Barcelona
  • 7 d’abril a la plaça de la Vila, al barri de Gràcia a Barcelona
  • 8 d’abril a la Font Màgica de Montjuïc
El Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona també organitza una taula rodana amb el títol “Flamenc i Rromanipen”, on participaran Manuel Giménez Pubil, Rafael Perona Cortés i Rafael Fernández Heredia. L’acte tindrà lloc el 7 d’abril a les 18h a la Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona.
Diumenge 12 d’abril, el Consell també organitza un cinefòrum al cinemes Texas del barri de Gràcia a les 12h. Es projectarà el documental “Triana pura y pura” de Ricardo Pachón. Per assistir podeu reservar les vostres entrades a cinema8abril@gmail.com
Per altra banda, Unión Romaní organitza DIKHANDOJ, un concurs de fotografia que premiarà les millors imatges del 8 d’abril. La data límit per presentar les vostres fotografies serà el 24 d’abril. Si voleu participar, podeu consultar aquí les bases del concurs.
Font: Museu Virtual Gitano